Снимка: ПрезидентствоПрезидентът похвали Морската столица. Варна може да бъде модел за

...
Снимка: ПрезидентствоПрезидентът похвали Морската столица. Варна може да бъде модел за
Коментари Харесай

Радев похвали Морската столица: Варна може да е модел

Снимка: Президентство

Президентът похвали Морската столица. 

Варна може да бъде модел за развиване, в който образованието, науката и културата са водеща мощ, съобщи президентът Румен Радев по време на среща с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието във Варна.

Срещата се организира в Драматичния спектакъл " Стоян Бъчваров ", който тази година чества 100-годишен празник. Държавният глава бе на посещаване в Морската ни столица, придружаван от брачната половинка си Десислава Радева, съобщи dnes.bg.
 
По време на срещата шефът на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна Даниела Димова поддържа самодейността под патронажа на президента да бъде построена нова концертна зала в София и се обърна към президента от името на варненската културна общност за поддръжка във Варна също да бъде построена нова мултифункционална зала за всички типове театрални изкуства.

Президентът приветства концепцията и съобщи подготвеност да бъде неин патрон.

" В София интензивно работим за Национална концертна зала, която да подхожда на висотата на гения на нашите създатели. Ако успеем и тук да създадем това, съм сигурен, че този модел ще продължи да се популяризира из България “, посочи президентът. Той разкри, че дарителската акция за създаване на залата в София напредва и се въвличат доста институции освен в България, само че и в чужбина. Работи се и по привличането на международно приети реализатори и създатели, които скоро да дойдат у нас. Президентът акцентира, че е значимо да бъде даден знак на изпълнителната власт, която образува и разпределя бюджета, че е извънредно време за повече вложения в региона на културата.
 
Дълги години влагахме средства в асфалт и бетон, само че забравихме най-важното – хората. Затова би трябвало да преосмислим нашите цели, тъй като хората са най-важният капитал, посочи президентът и добави, че моралът, културата и образованието на хората дават образа на нацията.

" Ако желаеме да имаме стопанска система на бъдещето и произвеждане с по-висока добавена стойност, би трябвало да използваме цялостния потенциал на висшето обучение ", добави президентът.
 
За да догоним развитите европейски страни в стопански проект, би трябвало да се доближим до тях и в образованието, науката и културата, уточни още президентът. По думите му през последните години Варна се е утвърдила като център за обучение и просвета, като е градът с най-вече задгранични студенти на човек от популацията у нас. „ Образованието от ден на ден се трансформира в стопанска система и когато задграничните студенти се връщат в техните страни, те стават нашите посланици там и това благоприятства износа на български вложения, на българска просвета и въздействие на открито “, означи президентът и предвижда, че  страната ни занапред ще разкрива своя огромен капацитет в тази тенденция.
 
В рамките на полемиката бе подложен въпросът за плана за Национална карта на висшето обучение в България, който е оповестен за публично разискване. Представителите на висшите учебни заведения в Морската столица, участвали на срещата, акцентираха, че Варна е одобрен към този момент академични град и приключилите в града експерти са търсени както в България, по този начин и по света. Затова по думите им би било неточност в случай че бъде скъсен потенциалът за банкет на задгранични студенти.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР